Мед срещу махмурлук

38
Мед срещу махмурлук

Британски учени твърдят, че медът помага идеално на тялото да се освободи от токсичния ефект на препиването, пише в. Daily Telegraph. Британското Кралско дружество по химия посочва, че фруктозата в меда е много важна за разграждането на алкохола в безвредни продукти.

"Махмурлукът е толкова неприятен, защото алкохолът първо се разгражда на ацеталдехид, който е токсичен за тялото и предизвиква главоболие, гадене, повръщане", каза д-р Джон Емсли от Кралското дружество.

С помощта на фруктозата той се преобразува в оцетна киселина, а тя с нормалните метаболитни процеси се изгаря до въглероден диоксид, който се издишва.

Учените препоръчват към празничната трапеза да се добавят препечени филийки с мед. Така тялото ни по-лесно ще се справи с алкохола. Срещу махмурлук е полезно също преди да седнем на празничната трапеза, да изпием чаша мляко, а преди лягане да изпием половин литър вода.

Млякото забавя усвояването на алкохола, което означава, че тялото трябва да се справи с по-малко ацеталдехид в даден момент. Водата е необходима, защото алкохолът предизвиква дехидратация, а тя влошава махмурлука. Затова е добре да се пият и безалкохолни, а накрая вечерта да завърши с две чаши вода.Добави коментар