Мед срещу хронична хрема

115
Мед срещу хронична хрема

Оказва се, че този естествен природен продукт унищожава бактериите

Медът е способен да унищожи бактериите, предизвикващи хронична хрема, съобщават канадски учени в доклада, изнесен пред американските отоларинголози. Специалистите от университета на Отава са изследвали действието на меда върху 11 щама микроорганизми (в това число и на такива опасни възбудители какъвто е златистият стафилокок), които често са устойчиви към антибиотиците и не са поддават на тяхното въздействие.

Оказва се, че този естествен природен продукт унищожава бактериите, пише вестник "Монитор". Ефективността на неговото действие е сравнима с ефективността на антибиотиците, при това устойчивите към антибиотици бактерии също загиват при контакта си с меда, обобщават учените.

Вижте още: Хремата при децата

Известно е, че хремата се предизвиква както от вируси, така и от бактерии. Вирусната хрема обикновено не изисква прилагането на антибиотици и минава сама, но бактериалната трябва да се лекува с антибиотици. Ако обаче бактерията стане устойчива към тях, заболяването може да се превърне в хронично. В този случай медът може ефективно да замени антибиотиците и да излекува болестта, убедени са канадските учени.

Медът е преработен цветен нектар. Той съдържа 13-20% вода, 75-80% въглехидрати (глюкоза, фруктоза, захароза), витамини, а също така антисептични вещества, заради които той се използва широко като лечебно средство в народната медицина.Добави коментар