Мед и пектин чистят черния дроб

2597
Мед и пектин чистят черния дроб

Ако се задръсти, трупа опасни токсини

Черният дроб е много търпелив. Той продължава да работи, ако е разрушен дори наполовина. Тогава обаче може да е прекалено късно за ремонт. И за да не се стига до усложнения, е по-разумно да се пазим, като внимаваме с алкохола, животинските мазнини и лекарствата. Най-важно е редовно да хапваме храни, които партнират на черния дроб.

Такива са източниците на фруктоза - пчелен мед, плодове. Помага и пектинът. Той свързва тежките метали, излишния холестерол и ги извежда от тялото. Добре е есен и пролет да се правят 3-4-седмични курсове с пиене на пектин. Две чаени лъжички пектин на прах се разбиват с миксер в 250-300 мл вода. Добре е миксът да се пие сутрин на гладно, когато тялото най-интензивно се освобождава от токсините.

Важно е и да познаваме трите най-важни сигнала за помощ, които ни дава черният дроб. Да си представим, че тялото е нашият дом, а черният дроб - добра домакиня. Тя пере, мие, чисти, готви… Черният дроб обработва токсичните вещества, алергените и участва в извеждането им от тялото, пречиства кръвта.

Както домакинята приготвя запаси, така и черният дроб приготвя например гликоген, витамини. Той активно участва в храносмилането, както хазайката на дома приготвя закуска, обяд, вечеря. И още - отстранява от организма излишните хормони. Явно задачите са много и изключително отговорни,, пише вестник "Монитор".

А сега да си представим, че стопанинът влиза с мръсни, кални обувки и внася боклуци - с алкохол, лекарства, оцветители, консерванти, животински мазнини. Натоварването се увеличава, домакинята не смогва да чисти, приготвянето на запаси изостава. А когато се разрушат 65 процента от черния дроб, той обявява стачка, търпението му се е изчерпало. Натрупват се токсини, пикочна и млечна киселина, аминокиселини… които фатално отравят организма.

Вижте още: 10 наистина евтини супер храни от магазина до вас

Най--важните симптоми за чернодробно увреждане са няколко. На първо място - пожълтяване. Кожата и склерата (бялата част на окото) пожълтяват. Това се дължи на пигмента билирубин в кръвта, който е с жълт цвят. С кръвотока той се разнася в целия организъм и оцветява склерите и кожата в жълто. Пожълтяването може да е симптом на жлъчно-каменна болест, хепатит, цироза. Вторият симптом, че работата на черния дроб е нарушена, е тежестта след хранене.

При увреждане на чернодробните клетки и възпаление размерът на черния дроб се увеличава. Появяват се тъпи болки в дясното подребрие, особено след мазни храни. Обикновено това се случва 20 минути след хранене и продължава около час, докато част от храната се смели. Болката върви към дясната плешка, гърдите и нерядко да предизвика изтръпване на цялата дясна половина на тялото.

Тя се засилва при движение, кашлица, вдишване и се облекчава при лягане на по гръб или на дясната страна. Обикновено болният губи апетит, появява се горчив вкус в устата, възможно е и повръщане. Изброените симптоми може да придружават възпаление на жлъчния мехур, камъни в жлъчката, понякога засягане на черния дроб от паразити.

Чернодробните увреди водят до намален синтез на вещества, осигуряващи кръвосъсирването, а също и на фибриноген, отговарящ за поддържане еластичността на съдовите стени. В крайна сметка съдовете стават чупливи и се появяват точковидни кръвоизливи по кожата - така наречените съдови звезди. Те са признак за тежки чернодробни увреди като токсичен хепатит, цироза, рак.

За да не се стига до тези усложнения, добре е след 45-50 годишна възраст да се проверява с ехографски преглед състоянието на черния дроб, да се направят биохимични кръвни изследвания.Добави коментар