Мед и ботулизъм

3290
Мед и ботулизъм

Защо медът не се препоръчва на малки деца?

Чували ли сте историята за меда и залъгалката? По времето, когато сме били бебета, по-капризните от нас, които не са искали шишето с мляко, са получавали като бонус няколко капки мед върху биберона. За съвременните майки това звучи безумно. В повечето случаи не даваме мед на децата си до тригодишна възраст. Защо толкова ни е страх от него и имаме ли основание?

Медът е една от най-здравословните и естествени храни. Освен като мощен имуностумилант, той се е доказал в лечението на настинки и кашлица, успешно се е преборил и с не една или две болести. Основната причина обаче мед да не се дава на деца под една година се казва ботулизъм.

Това е рядко срещано заболяване, причинявано от спори на отровна бактерия - Clostridium botulinum. Действието й върху организма на възрастен или по-голямо дете не е вредно заради изградения вече имунитет. Попадането й в организма на кърмачето обаче е много опасно. Причината - все още недоразвитите храносмилателна и имунна система, които не могат да се преборят с бактерията.

Въпреки че болестта е рядка - по-малко от 100 случая годишно се регистрират в САЩ, често тя може да бъде и с фатален изход. Такъв е в 8% от случаите в Щатите. При излекуваните често се наблюдават дихателни проблеми с години. Все пак повечето бебета се възстановяват напълно.

Детският ботулизъм се развива от 18-тия до 36-тия час на поглъщането на бактерията. Това може да се случи не само с консумацията на мед, но и при наличието й в прахта и мръсотията. Най-често засяга бебета на възраст между 3 и 6 месеца, но това не означава, че детето ви не може да се разболее и на 11 месеца.

Бактерията произвежда токсин в тялото, който блокира взаимодствието между мускулите и нервите. Затова често води до сериозни дихателни проблеми, мускулна слабост и дори парализа. Първите симптоми са летаргия, запек, слаб плач, липса на апетит, намалени движения и трудно преглъщане. След това дишането на детето се затруднява и способноста да се движи намалява.

Най-добрият начин да предпазите детето си от болестта, е да ограничите приема му на мед. Педиатрите изключват тази храна от менюто на децата до едногодишна възраст. Според специалистите след това детският организъм може да се пребори с бактерията-причинител и тя не е опасна. Все пак, преди да решите да дадете мед, трябва да знаете, че според някои изследвания, в 10% от тази храна се намират спори на Clostridium botulinum.Добави коментар