Майките и забраната за пушене

82
Майките и забраната за пушене

Най-честите нарушители са майките с деца

Най-често майките с деца пренебрегват забраната и посещават заведенията за пушачи. Това показват проверките на повечето инспектори от регионалните здравни инспекции в страната.

Според данните собствениците на заведения вече се съобразяват с изискванията на наредбата за тютюнопушенето и имат необходимите указателни табели и вентилационни съоръжения. Но много често майки с деца настояват да бъдат обслужвани в заведенията, въпреки изричната забрана за това.

Законът предвижда майката, която държи бебето или детето си в задимен салон, да бъде глобена от 50 до 100 лв., но инспекторите рядко го правят. Те предпочитат да наказват собствениците на самите заведения.

В момента близо 50% от бременните жени в страната също пушат. Това показват данните от регионални здравни инспекции. Според докторите при тях рискът от спонтанен аборт е с 30-40% по-висок.

Преждевременното раждане също е пряко свързано с пушенето. Доказано е, че 5% от всички случаи на недоносване са при майки пушачки, а рискът бебето да развие астма се увеличава с 60%.

Според националната статистика близо 40% от българите пушат редовно и системно. Световната здравна организация предупреждава, че заради цигарите само през тази година преждевременно ще умрат близо 6 милиона души по света.

От тях 5 милиона ще са заклети пушачи, а около 1 милион ще са жертвите непушачи, които са изложени на тютюнев дим. До 2030 г. жертвите на тютюневата епидемия могат да достигнат 8 милиона души годишно, пресмятат още авторите на доклада.Добави коментар