Майките без пари при децата

102
Майките без пари при децата

При престой с детето в болница майките да не плащат

Експертите на здравното министерство обмислят майките, които придружават хлапетата в болница, да не плащат дневна такса или тя да е минимална. В момента родителите плащат различни суми, за да бъдат до леглата на хлапетата си.

В детската клиника на университетска болница "Св. Георги" родителите заплащат по 5 лв. дневно за всеки ден престой в болницата, уточнява доц. д-р Евгений Генев, шеф на отделение в лечебницата. Според него родителите трябва да заплащат, макар и минимална сума.

"Иначе ще стане стълпотворение от майки. В този смисъл, таксата има регулаторна функция, освен че покрива и някои харчове", коментира доц. Генев в качеството си на председател на Българското дружество по педиатрия.

По 15 лв. такса за ден престой плащат придружителите в детските отделения на "Пирогов". Осигуряваме на родителите походни легла, настаняваме ги с детето и в самостоятелни стаи", обяснява проф. Огнян Бранков, шеф на Детската секция по хирургия в спешната болница.

Отдавна няма родители, които дремят на табуретка до леглото на детето си, категоричен бе хирургът на въпрос, че се чуват гласове за неудобства, на които са подложени придружителите на малките пациенти. "Цената е бариера срещу засиления интерес на родителите да придружават децата си, дори когато това не се налага”, коментира пък друг лекар.Добави коментар