Маститът

332
Маститът

Едно от неприятните усложнения при кърмене

Най-неприятната последица от кърменето - това е маститът. Той представлява инфекция на млечните канали и гръдната тъкан. Това е състояние, което е изключително болезнено и задължително се нуждае от лечение с антибиотици, назначено от лекар.

Най-често срещаните симптоми при мастит са подута, зачервена и болезнена гърда, придружена с общо неразположение, наподобяващо грип. Жената може да има повишена температура, мускулни и ставки болки, както и треска. Един от характерните симтоми е подуването на лимфните възли, разположени отсрани на гърдите.Причината за мастит са запушени млечни канали. Това се получава, когато гърдата е препълнена с мляко и не се изпразни докрай при кърменето. Затова специалистите препоръчват детето да суче и от двете гърди на всяко хранене, а ако майката има съмнения, че е останала кърма, да се изцеди ръчно или с помпа след храненето.

Най-предразположени към мастит са жените, страдащи от анемия. Инфекцията възниква най-често, когато детето не се кърми редовно. Затова най-добрата защита срещу възпалението е честото сучене. Добрата хигиена на гърдите също е от значение, защото е възможно, ако те са наранени, да проникнат бактерии, които да предизвикат мастит.

Въпреки че кърменето с мастит е много болезнено, това не е причина да се прекрати напълно. Единият от вариантите е детето да суче от незасегнатата гърда, а когато другата се възстанови, да продължи да се храни от двете. Инфекцията не е опасна за бебето и не то не може да се зарази.Добави коментар