Мастектомията

116
Мастектомията

Един от начините за предпазване от рак на гърдата

Преди дни холивудската звезда Анджелина Джоли шокира света с признанието, че е решила да премахне млечните жлези на двете си гърди. Причината – мутация на ген, който сериозно увеличава риска от рак на гърдата и яйчниците. Генетичният тест отнема около година и цената му у нас може да достигне няколко хиляди лева.

Мутациите в два гена могат да доведат до фамилен рак на гърдата. Те се предават през поколенията. „Тоест, всяка жена, която има тези мутации, може да предаде на своите деца. Съответно - вероятността за развитие на рака на гърдата при развитата мутация е доста висок”, обясни пред камерата на Нова телевизия доц. Радка Кънева от Центъра по молекулна медицина.

Точно такъв е и случаят с актрисата, чиято майка умира от рак на яйчниците преди шест години. Джоли се решава на стъпката, въпреки че е здрава.

Запознай се с мамографа

Това обаче не е случайно. Статистиките сочат, че една на всеки 10 жени се разболява от рак на гърдата. При хората с генетична предразположеност от рак се разболяват осем от 10 жени.

Изследването обаче не се препоръчва на всички. Важен критерий е в семейството да има няколко близки роднини с рак на гърдата или яйчниците. Друг показател за изследването е жената да се е разболяла преди 40-годишна възраст. Профилактиката често пъти налага отстраняване на двете гърди. Това се препоръчва обаче не само за пациентките с генни мутации, но и при жени, лекувани от Ходжкинова болест и при вече отстранили едната си гърда.

Профилактичната мастектомия в България не се заплаща от Здравната каса. Поставянето на имплатни също е за сметка на пациента. Държавата не поема и разходите за генетичното изследване.Добави коментар