Мързелът ни убива

88
Мързелът ни убива

През 2008 г. липсата на физическа активност е причина за 5.3 млн. смъртни случая

Липсата на физическа активност е причина за един от всеки десет смъртни случая в света - почти колкото тютюнът или наднорменото тегло, според изследване, публикувано в специален брой на британското медицинско списание "Лансет".

Само през 2008 г. липсата на физическа активност е била причина за 5.3 милиона смъртни случая, от общо 57 милиона регистрирани в света. В навечерието на Олимпийските игри медицинското списание подчертава остротата на един труден за разрешаване проблем.

"Ролята на физическото бездействие продължава да се подценява, въпреки съществуващите солидни доказателства от повече от 60 години за неговото влияние върху здравето", посочва Харолд Кол от Тексаския университет, който добавя, че все още много трябва да се направи, за да бъде смятана липсата на физически усилия за истински проблем на здравеопазването.

Според д-р И-Мин Лий от "Харвард медикъл скул" в Бостън, 6-10% от четирите сериозни незаразни болести (сърдечно-съдови заболявания, диабет от тип 2, рак на гърдата и на дебелото черво) се дължат на факта, че по-малко от 150 минути седмично се упражнява умерена физическа дейност, както препоръчва Световната здравна организация. Тази препоръка се равнява на 30 минути бързо ходене пет дни в седмицата.

Според друго изследване, направено в 122 страни под ръководството на д-р Педро Халал от университета "Пелотас" в Бразилия, една трета от възрастните и 4 от всеки 5 юноши в света не полагат достатъчно физически усилия, което увеличава с 20-30% рисковете им да се сдобият със сърдечно-съдови заболявания, диабет или някои видове рак.Най-бездейните възрастни се намират в Малта (71%), в Сърбия (68%), във Великобритания (63%), докато Гърция и Естония са в челната група съответно със само 16% и 17%, съобщи БГНЕС.

"В повечето страни липсата на движение се увеличава с възрастта и е по-голяма при жените, отколкото при мъжете (34% срещу 28%). Липсата на физическа активност се увеличава също в страните с високи доходи", добавя д-р Халал.

Колкото до това как да бъдат убедени хората да се движат, няма чудодейна рецепта. Според Грегъри Хийт от Университета на Тенеси, който е проучил тези операции между 2001 и 2011 г., най-ефикасни са се оказали кампаниите в пресата или малките шокови послания като например "качвайте се пеша, а не с асансьор".

Той цитира като пример клубовете за разходки, създаването на велоалеи или стриктната забрана за движение на автомобили в градските центрове.

Особени усилия са необходими в страните с ниски и средни доходи, където икономическите и социални промени могат бързо да намалят физическата активност, свързана дотогава с работата и транспорта.Добави коментар