Малкото дете, кучето и алергиите

143
Малкото дете, кучето и алергиите

Каква е връзката?

Група шведски учени използваха националния регистър на Швеция, за да се сдобият с данните на над повече от милион шведски деца. Изследователите се интересували от съществуването на връзка между общуването на децата в ранна възраст с кучетата и последващото развитие на астма.

Новото изследване показалао, че децата, които растат в компанията на косматия любимец, страдат до 15 % по-рядко от астма в сравнение с децата, които не съжителстват с кучета.

Резултатите от шведското проучване са публикувани в JAMA Pediatrics. За разлика от много други изследвания, които използват 200-300 души за анализ, в това са използвани данни за над 1 милион деца.

По-предразположени ли са към астма децата, които имат кучета?

Предишно изследване на този въпрос показа, че децата, които растат във ферми, до 50 % по-рядко се сблъскват с астмата. Сега учените от Швеция решават да влязат в градска среда и да проверят дали децата с кучета в обичайни домове развиват заболяването.

Резултатите потвърждават положителния ефект, наблюдаван в селските райони. Децата, които растат в контакт с куче, до 15 % по-рядко развиват астма, сравнено с децата, които растат далеч от домашни любимци.

Учените успяват да обяснят и други влияещи фактори, като дали родителите страдат от астма, какъв е районът на местоживеене на децата и техният социално-икономически статус.

В Швеция всеки човек има уникален личен номер. Всяко посещение при лекар и всяка написана рецепта се регистрират в национална база данни, до която учените имат достъп с цел провеждане на експеримента си.

От 2001 година в регистъра се вписва и владеенето на куче. Поради това специалистите обръщали внимание на това дали родителите, регистрирани като собственици на кучета или пък селски имот, имат пряко отношение към децата, диагностицирани с астма.

Според учените от Швеция наличието на куче в дом, в който има малко дете, е предпоставка за понижаване на риска от развитие на астма. Освен това кучето е възможност да приучите детето отрано на хуманни качества.Добави коментар