Малките количества алкохол са полезни за здравето

1177
Малките количества алкохол са полезни за здравето

Две-три алкохолни питиета могат да изчистят мозъка от токсини

Ново изследване откри, че две-три алкохолни питиета могат да изчистят мозъка от токсини. Малки количества алкохол, от порядъка на 2,5 малки питиета, могат да помогнат на мозъка да се изчисти от плаките, за които се смята, че причиняват болестта на Алцхаймер. Освен това помагат да се намали възпалението в мозъка.

Д-р Майкен Недергаард, автор на изследването сочи, че продължителното приемане на големи количества етанол причинява вреди на централната нервна система. Но ниските дози алкохол имат потенциала да са полезни за мозъка, тъй като му помагат да се изчисти от отпадъчни вещества.

По време на изследването учените са давали различни количества алкохол на лабораторни мишки, след което са изследвали ефекта върху техните мозъци, посочва Дарик радио.

Тези, на които са били давани високи количества алкохол в продължение на дълги периоди от време, са показали повишаване на нивата на увреждащо мозъчно възпаление. Те също така са показали влошени когнитивни и моторни функции. Но при мишките, на които е била давана ниска доза, мозъкът е станал по-ефективен в премахването на отпадъчните си вещества, в сравнение с мозъците на другите мишки. 

Добави коментар