Лятно училище срещу ХИВ

40
Лятно училище срещу ХИВ

Връстници обучават връстници

179 младежи на възраст от 14 до 18 години и 18 координатори и обучители на младежките клубове от 17 общини се включиха в лятното училище "Сексуално здраве и превенцията на ХИВ/СПИН чрез подхода "Връстници обучават връстници", съобщиха от програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН".

Инициативата, която започна на 2 и ще продължи до 9 юли, се провежда за осма поредна година в Националния детски екологичен комплекс "Ковачевци", община Радомир. Неин организатор е Министерството на здравеопазването по Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

165 млади хора са обучавани за първи път по въпроси, свързани със сексуалното и репродуктивно здраве. В различните сесии участват 14 юноши, като обучители на свои връстници, 18 координатори на младежки клубове и 20 професионални обучители и организатори.

Лятната инициатива в Ковачевци има за задача да повиши капацитета на доброволците по подхода "Връстници обучават връстници" за превенция на ХИВ/СПИН и да подпомогне развитието на Българската Y-PEER мрежа. Новите знания и умения се изработват благодарение на интерактивни методи, на учене чрез опит и преживяване в пленум, малки групи и общински екипи.

Едноседмичното събитие ще завърши с представянето на театрална постановка, мини концерт, екологична арт инсталация и еко ревю, пряко свързани с темата на обучението и подпомагащи развитието на различните таланти на младите хора.

Обучителният екип в Ковачевци, в който съвместно работят професионалисти и обучени връстници, предоставя на младите участници достъпна информация за контрацепция, нежелана бременност, сексуално предавани инфекции, ХИВ/СПИН и работи за изграждане на комуникативни умения, умения за споделяне и даване на обратна връзка, за изясняване на ценностни избори, за толерантност към различието и за работа в екип.

Събитието се осъществява всяка година. Досега в рамките на летните училища са обучени над 1033 млади хора, които успешно прилагат придобитите практически умения при работата си на местно ниво, посочва БГНЕС.Добави коментар