Лятната диария

94
Лятната диария

Повишете хигиената

Бактерии или вируси са виновниците за летните диарийни изхождания. За да избегнем това сериозно неразположение, трябва да превърнем в навик старателното миене на ръцете със сапун преди всяко хранене. За децата особено важно е да превърнат измиването на ръцете, след като се приберат у дома, в свой ритуал.

Докато сте навън, може да се използват еднократните мокри антибактериални кърпички. Съществуват и антибактериални шпрейове, с които се пръскат не само ръцете, но и предметите на работното място, например клавиатурата, калкулатора, волана, особено когато с тях работят повече хора.

Подбирайте заведенията за хранене по критериите за спазване на добрата хигиена. Микроорганизмите обожават влагата, затова от суха чаша в обществено заведение не може да се заразите с бактериална или вирусна инфекция, но ако чашите, които ви предлагат, са мокри, за предпочитане е еднократната чаша, макар и не толкова стилна на външен вид.

Другата причина за диарийни изхождания е консумацията на развалена храна, предупреждава bTV. През лятото всички животински продукти – месото, млякото, яйцата, рибата, много бързо се развалят.

Затова в домашни условия тези храни, които е можело през зимата да поставяте без рискове в шкафовете на хладно, сега задължително трябва да съхранявате в хладилник.

В резултат на диарията човек губи много течност и соли. Пиенето на течности е най-физиологичният начин срещу дехидратацията на организма.

Изтощението се възстановява след изпиване на 2-3 литра вода, компот или от готовите препарати за приготвяне на рехидратиращ разтвор, които се продават в аптеките. Те се пият по малко, но на често, за възстановяване на водно-солевия баланс.

Диетата при диарийни изхождания включва по-сухи храни, солети, сухари, препечен хляб и солено сирене, защото човек в такъв момент е загубил не само течности, но и соли. Ако е намален апетитът, полезни храни, които могат да се предложат, са бананите или печените ябълки.Добави коментар