Луксация при бебетата

726
Луксация при бебетата

Какво представлява и как с лекува?

Какво представлява луксацията, как се диагностицира, кои са факторите за появата й и практиките за лечение у нас и в чужбина? На тези въпроси в предаването на Нова телевизия "На кафе" отговори ортопедът д-р Венелин Алексиев.

Той обясни, че луксацията означава изместена става. "Ролята ни като детски ортопеди е да хванем най-леката форма – дисплазия, да я лекуваме, за да не се стигне до луксация", поясни д-р Алексиев.

Дисплазията е недоразвитие на ставата и има опасност да прерасне в луксация, което е изместване или изкълчване на ставата. Причините, които могат да доведат до двете състояния, могат да бъдат генетични, но това е в редки случаи.

Търсят се рискови фактори при раждането – седалищно предлежание, детето да е първородно, многоплодна бременност. Много по-често дисплазията и луксацията се срещат при момичетата. Останалите са клинични фактори, които се търсят след раждането.

Бебетата с луксация имат специфична стойка, а гънките на двете крачета не са симетрични и с еднакъв брой.

В Германия изследват задължително всяко новородено, когато навърши 1 месец, за дисплазия и луксация. В САЩ още в родилния дом детето се преглежда за дисплазия и луксация. Много важно е диагностицирането в ранна възраст, за да може да се проведе възможно най-елементарното лечение.

Първият преглед при ортопед се прави, когато пеленачето е на 6 седмици. Така се осигурява своевременно лечение при евентуален проблем.Добави коментар