Липсата на витамини при детето

1844
Липсата на витамини при детето

Как да се преборим с нея?

Съвременният начин на хранене (преобладаващо количество продукти с консерванти, парникови зеленчуци и плодове, т.нар. бързо хранене и т.н.) не може да ни осигури необходимите витамини и минерали. Първи от този недостиг страдат, разбира се, децата. Специалистите смятат, че непълноценното хранене може да предизвика промени дори в генетичната програма за растежа и развитието на децата.

Витамините и минералите влияят на растежа, нервно-психическото и половото развитие, участват в процесите на биологичната и социална адаптация на личността, регулират обмяната на веществата. Те предпазват организма от най-ранна възраст от последствията на стреса, въздействието на екопатологичните фактори и инфекциите, способстват за усвояването на новите знания и с това в определена степен определят възможностите на познанието.

Как да разпознаем недостига от витамини

На практика това не е толкова трудно, стига да се познават симптомите, които съпровождат автаминозата:
- сухота на кожата;
- склонност към обриви;
- дистрофични промени в ноктите;
- накъсване на косата;
- понижен хемоглобин;
- чести алергии;
- дисбактериоза на червата;
- влошено зрение;
- психоемоционална неустойчивост и повишена умора;
- намаляване на апетита;
- склонност към инфекциозни заболявания.Кои деца са особено склонни към авитаминоза

Развитието на детския организъм предопределя по-силната му зависимост от недостига на витамини. Като най-склонни към него могат да се определят децата от:
- семействата с нисък социален статус;
- родени с телесна маса по-ниска от 2,5 кг;
- с лош апетит;
- нерационално хранещи се в ранната и предучилищната възраст.

Вероятността от развитието на дефицитни състояния е по-висока и при децата:
- с алергична патология;
- с анемия;
- с дистрофия в ранна възраст;
- повторно боледуващи от респираторни вирусни инфекции;
- с ранно начало на хронична патология на храносмилателните органи;
- живеещите в промишлените райони.Какво може да ни помогне в борбата с авитаминозата

На първо място, разбира се, трябва да се постави пълноценното и правилно разпределено във времето на деня хранене, съветва zdrave.bg. Едва след това трябва да дойдат комплексните фармацевтични препарати – витаминно-минералните комплекси.

В най-добрия случай те са разработени специално за определена възрастова група – например за деца, и съдържат всички основни витамини и жизнено важни микроелементи (цинк, желязо, йод, мед, селен и други) в количество, съответстващо на възрастовите потребности. Те трябва да се приемат не по-малко от 30 дни.

Доказано е че те са в състояние да повишават нивото на хемоглобина и психоемоционалния тонус. Чрез тях човек по-лесно се приспособява към стреса и трудностите, боледува по-рядко, децата увеличават темповете си на растеж.

Витамините и минералите имат голямо значение и за бременните и кърмещите. Авитаминозата повишава риска от нарушения в протичането на бременността, раждането, намалява продължителността на лактацията, води до нарушения в състоянието на плода и здравето на новороденото.

Статистиката показва, че жените, приемащи витамини и минерали през първите месеци от бременността, по-рядко раждат деца със забавено ембрионално развитие, а тяхната кърма съдържа достатъчно от всички полезни за детето микро и макроелементи.

Важно е витаминните комплекси да имат пълноценен състав, т.е. да съдържат всички необходими витамини и минерали в една таблетка. Това им позволява те да задоволяват нуждите на всички системи в организма и да укрепват имунитета.

Няма никаква нужда витаминните премикси да съдържат захар и оцветители, които в определени случаи могат да предизвикат, например, алергични реакции.

Наличието на бактерии-пробиотици в състава на витаминно-минералните комплекси способства за по-ефективното укрепване на имунитета. За съжаление, в повечето популярни продукти такива липсват, но могат да бъдат набавяни чрез допълнителен прием.

Внимание! Балансът на витамини и минерали в организма е изключително чувствителен към различните промени както в храненето, така и в резултат на фактори, свързани с околната среда. Затова е препоръчително нуждата от допълнителен прием да бъде консултирана с личния лекар, който следва най-добре да познава нашите навици.Добави коментар