Липсата на слънце по-вредна от наднорменото тегло

206
Липсата на слънце по-вредна от наднорменото тегло

Заповед: Облаците веднага да се разсеят!

Зимата си отива постепенно, а това означава, че съвсем скоро дните ни ще бъдат осветени от блестящо и топло слънце. Време е вече да идват топлите дни и да излезем навън с децата. Колко хубаво ще бъде, когато настанат тези дни. Нашето желание се покрива неслучайно с откритията на учени, които отбелязват, че слънчевият витамин играе съществена роля при контролирането и избягването на сериозно заболяване като диабета.

Дефицитът на витамин D, провокиран от недостатъчното пребиваване на слънце, е по-силно обвързан с обмяната на веществата и
развитието на диабет, отколкото затлъстяването.

Хората, които страдат от недостиг на витамина, рискуват да заболеят от диабет 2 тип. Освен това дефицитът може да доведе до по-голям риск от затлъстяване. Това гласят данни от публикувано проучване в списание Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
За да достигнат до изводите си, учените са проследили теглото на доброволци.

Било засечено нивото на витамин D, отбелязан индексът на телесната маса и характерът на обмяната на глюкоза - нормална, патологична, преддиабетна или пък развиващ се диабет. Пониженото съдържание на витамин D било пряко свързано с нарушения в обмяната на глюкоза и развитието на диабет. По време на проучването учените не са открили връзка между индекса на телесната маса и диабета.Една от функциите на витамин D е да обезпечава здравето на костите и мускулите, спомагайки усвояването на калция. По принцип слънчевият витамин се произвежда от кожата, изложена на слънце. Витамин D се съдържа в неголеми количества в някои продукти - например, обогатено мляко. Учените са категорични, че недостатъчното пребиваване на слънце е обичайна практика за около милиард души по целия свят. Т.е. те страдат от дефицит на витамина.

За да се радвате на добро здраве, специалистите съветват да съчетаваме балансирано хранене и ежедневни разходки на свеж въздух.Коментари

Коментар: 1
Hot damn, loknoig pr

Hot damn, loknoig pretty useful buddy.


  • 1

Добави коментар