Летните болести

131
Летните болести

Какво ни дебне на плажа?

Освен топли плажове и синьо море, лятото ни носи и болести. Вижте най-често срещаните болежки на сезона и как да се справим с тях.

Гъбички

Силен сърбеж, парене и нацепване на кожата. Това са симптомите, ако сме се заразили с гъбична инфекция. Най-често можем да я хванем от пътеката покрай басейна, ако ходим боси, както и от пясъка на плажа. За да предпазите децата, ограничете ходенето им боси. За целта можете да използвате специални обувки за плажа и морето.

Не ползвайте чужди джапанки и хавлии и добре измивайте пространството между пръстите. Ако се съмнявате за гъбична инфекция, непременно се консултирайте с лекар, тъй като те са упорити и се лекуват продължително време.

Стомашни вируси

Стомашните вируси са една от най-често срещаните зарази на морето. Горещото време, мухите и непакетираните храни са основните им източници. Не купувайте храна на плажа или от капанчетата по крайбрежната улица!

Избягвайте в горещините да предлагате на децата риба, яйца и млечни продукти, за които не сте сигурни кога са приготвени и как са съхранявани. Мийте често ръцете си, а за плодовете и зеленчуците използвайте четка.

Слънчева алергия

Алергията е нещо, което не можете да излекувате, след като се появи веднъж. Затова е толкова важно да предпазвате детето от слънчевите лъчи. Не нарушавайте златното правило да не стои на слънце в часовете между 11 и 16. Използвайте лосиони с фактор на защита 50 за по-малките деца и най-малко 30 за по-големите.

Конюктивит

Мръсната вода, хлорът в басейните, пясъкът и слънцето са врагове на очите. Те предизвикват дразнене и зачервяване, а често се появява и конюктивит. Характерните симптоми за него са сърбеж, сълзене и зачервяване на окото, а клепачите се подуват.

Затова се погрижете децата да са с очила за плуване във водата и със слънчеви извън нея. Продават се и капки за очи, които можете да пуснете в окото, ако в него попадне песъчинка.Добави коментар