Лекуват рак с лук и злато

219
Лекуват рак с лук и злато

Панкреатичният рак е сред най-смъртоносните видове рак

Златни наночастици имат потенциала да бъдат използвани като допълнение към химиотерапията на пациенти, засегнати от рак на панкреаса, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. Панкреатичният рак е сред най-смъртоносните видове рак. Високорезистентен е към химиотерапия и радиотерапия. Изследване на учени от университета на Оклахома обаче навежда на мисълта, че златни наночастици могат да допринесат за повишаване ефикасността на съществуващи терапии.

В експерименти с мишки били използвани панкреатични ракови клетки и панкреатични звездовидни клетки. Учените констатирали, че миниатюрни златни частици могат да се използват като возило, което да отведе използваните при химиотерапията лекарства до туморите, или като мишена, за да се увеличи ефектът от радиотерапията върху раковите образувания. Изследването е базирано върху предишно проучване на Приабрата Мукерджи от същия университет, който установи, че у мишки, засегнати от рак на яйчниците, златни наночастици могат да ограничат растежа на тумора, посочва вестник "Монитор".

Новото изследване откри паралел с панкреатичния рак. Златните наночастици могат да прекъснат комуникацията между клетките в зона, обграждаща тумора, без да причинят увреждане на здравите клетки. Същевременно екип от университета в Кумамото откри в кромида естествено съединение с противоракови свойства. Съединението помага срещу епителния рак на яйчниците, който е и най-често срещаният. То спира размножаването на раковите клетки, като здравите остават незасегнати.

Повечето болни от този вид рак получават релапс след първоначалната химиотерапия. Затова е необходимо по-ефикасно решение. Японските учени се надяват, че съединението от кромида ще може да засили ефекта на противораковите лекарства. В експериментите с гризачи, получилите го животни са живели по-дълго, а нарастването на туморите е спирало. Междувременно учени от университета в Глазгоу са провели мащабно изследване, в резултат на което са установили пагубно влияние на прекомерната употреба на чай върху организма на мъжа. В определени случаи тя води до рак на простатата, смятат специалистите.

Изводите им се основават на резултатите на експеримент, при който са анализирани резултатите от изследване на медицинските показатели на 6 000 мъже на възраст от 21 до 75 години, и те съвсем не са утешителни. Повечето от мъжете, злоупотребяващи с чай така или иначе страдали от прастатит, а при някои се развил и рак. Според учените употребата на повече от 7 чаши чай дневно увеличава риска от подобно заболяване с 50 на сто. Освен това големите дози чай могат да предизвикат проблеми с бъбреците и стомашно-чревния тракт.



Добави коментар