Лекува ли сексът Паркинсон?

23
Лекува ли сексът Паркинсон?

Има тясна връзка между сексуалното и общото здраве – и при здрави хора, и при пациенти с хронично заболяване

Сексът може да подобри състоянието на хора, страдащи от Паркинсон. Или поне на част от тях. Това сочат данните от изследване на сексуалните навици и прогресията на заболяването, проведено сред 355 души, диагностицирани с Паркинсон. Има тясна връзка между сексуалното и общото здраве – и при здрави хора, и при пациенти с хронично заболяване, обясни д-р Марина Пичило, асистент в Центъра за невродегенеративни заболявания на Университета в Салерно.

Тя и учените от изследователския й екип стигнали до извода, че мъже с ранен стадий на Паркинсон, които са сексуално активни, преживяват по-лека прогресия на заболяването в сравнение с тези без сексуална активност. Тези заключения обаче не са валидни за дамите. Изследователите посочват, че при жените симптомите на заболяването протичат по различен начин в сравнение с тези при „силния“ пол. Освен това, „жените са по-малко склонни да говорят за сексуални и генитални проблеми заради обществените нагласи“, отбелязват учените.

Участниците в изследването, което продължило в рамките на две години, били на възраст от 57 г., когато ги диагностицирали с Паркинсон в начален стадий. Те били подложени на тестове за инвалидност и психично здраве. След това се явили на интервю, където отговаряли на въпроси свързани с навиците им за сън, здравето на сърцето, чувство на умора, болка или апатия, умения за внимание и памет и др.

На участниците бил зададен и въпрос за сексуалният им живот през изминалата година. Оказало се, че мъжете били два пъти по-активни сексуално от жените: само две трети от мъжете заявили, че са правили секс през този период; от жените – една трета. Съответно по-сексуално активните страдали от по-лека двигателна недостатъчност. Изследването е публикувано в European Journal of Neurology, съобщава Дарик радио.

Добави коментар