Лекарствата за кръвно опасни за сърцето?

792
Лекарствата за кръвно опасни за сърцето?

Лекарствени препарати за понижаване на кръвното налягане и срещу стенокардия могат да доведат до внезапно спиране на фунционирането на сърцето

Лекарствени препарати за понижаване на кръвното налягане и срещу стенокардия могат да доведат до внезапно спиране на фунционирането на сърцето, съобщи Юрик алърт, позовавайки се на съобщение на Европейското дружество по кардиология. Става въпрос за лекарства, съдържащи нифедипин. В съобщението се отбелязва, че високите дози от това съединение увеличават риска от камерна фибрилация.

Нифедипин и амлодипин често се предписват от кардиолози, а изборът на лекарството в редица случаи зависи от предпочитанията и опита на лекаря, поясниха авторите на изследването.

Двата препарата обикновено са смятани за еднакво ефикасни и безвредни, като нито един от тях не е свързан с внезапно спиране на функционирането на сърцето, посочва БТА.

Резултатите от изследването навеждат на мисълта, че високите дози нифедипин могат да увеличат риска от внезапно спиране функционирането на сърцето вследствие на фатална сърдечна аритмия, за разлика от амлодипин.

Добави коментар