Лекарствата действат...

31
Лекарствата действат...

...според сезона

Учени от интститута "Каролинска" в Стокхолм са установили, че действието на лекарствата се променя според сезоните и лекарите трябва да вземат това обстоятелство предвид, когато ни изписват рецепти, пише в. "Кориере дела сера".

Така че нищо чудно в бъдеще нашите джипита да ни препоръчват една дозировка през лятото и съвсем друга през зимата. Причината? Слънчевото въздействие, което е силно променливо при дългите зими в скандинавските страни, влияе на метаболизирането на фармакологичните вещества в човешкия организъм.

Шведските учени са изследвали 70 000 кръвни проби, взети от 6000 пациенти в продължение на една година, след като са претърпели трансплантация на органи, посочва bTV. Те са взимали лекарства, които потискат естествената реакция на отхвърлянето на присадките от организма. Изследователите са установили, че в зависимост от сезона, същите медикаменти действат по различен начин.

През лятото и през дългите слънчеви дни лекарствата се усвояват по-лошо от организма. Причината е ензимът P450 3A4, който забавя действието им и ги разгражда. А той се стимулира от витамина D, който на свой ред се произвежда в по-големи количества под въздействието на ултравиолетовите лъчи на слънцето.Добави коментар