Лекар съветва: как да се справим с жегите

451
Лекар съветва: как да се справим с жегите

Пикът на жегите ще бъде в петък и събота

Горещото време ще продължи и през следващите дни, съобщава Нова телевизия. Пикът на жегите ще бъде в петък и събота, когато термометрите ще показват около, а на места и над 40 градуса.

В неделя ще настъпи промяна особено в Западна България, където температурите ще се понижат със 7-8, а на места и с до 10 градуса. Също така налягането ще се промени, ще има превалявания на много места, гръмотевични бури и риск от градушки. „През лятото случаите на инфаркти и инсулти намаляват, защото при повечето хора в горещините кръвното спада”, каза пред Нова телевизия кардиологът доц. Сотир Марчев. Експертът уточни, че при високи температури не трябва да се пият топли напитки.

При обработката на храната, организмът ни отделя топлина, затова в горещините не е хубаво да се преяжда, напомня кардиологът. При обработката различните храни отделят различно количество топлина. Белтъците (месо) отделят много топлина, затова през лятото хората предпочитат постни храни.

„Консумирайте повече зеленчуци и плодове и по-малко месо”, посъветва доц. Марчев. Кардиологът препоръчва в жегата да не се готви, за да не се отделя допълнителна топлина и да се затоплят още помещенията.

Слънчевият удар се дължи на пряката слънчева светлина. Затова трябва да се носят шапки, съветва лекарят. Също така не бива да се стои дълго на слънце, допълва той. Когато ходите на басейн, преди да влезете, вземете душ, за да пазите себе си, съветва още лекарят.

Добави коментар