Лек за нелечимото

59
Лек за нелечимото

4000 лв. струва съхранението на стволови клетки

Повече от 220 трансплантации на стволови клетки са направени в страната ни от 2000 г. 15 от тях са от донор, който не е член на семейството на пациента. По официални данни в световен мащаб до момента са замразени около 200 000 дози кръв от пъпна връв и са осъществени над 7000 трансплантации.

Стволовите клетки могат да бъдат разликата между живота и смъртта за донорите и техните близки. Те се използват при лечението на над 80 заболявания, предимно на кръвта и имунната система. Лекарите не спират да разработват методи за спасение и от много други заболявания. Над 4000 лв. в следващите 20 години плащат семействата за съхранението, с надеждата да се намери лек и за други нелечими засега болести.

От биологичната здравна застраховка в България тази година се очаква да се възползват 1,5% от семействата. В другите европейски държави, като Германия и Франция например, процентът е между 3 до 5, а в Испания и Италия достига до 13 на сто, отбелязва ТВ7. Сравнително слабият интерес у нас се обяснява с икономическата криза и все още прохождащата национална публична банка.Добави коментар