Лек за апендицит?

125
Лек за апендицит?

Може ли да се излекуваме без операция?

Лечението на апендицит с антибиотици скоро може да стане реалност. Откритието е на британски учени, а докладът е публикуван в British Medical Journal.

Апендицитът е възпаление на апендикса (придатъка на сляпото черво). Характерното при това възпаление е, че се развива много бързо и има животозастрашаващ характер. Затова лекарите предприемат спешни мерки и отстраняват апендикса по оперативен път.

Специалисти от Кралския медицински център в Нотингам, Великобритания обаче са потърсили алтернативен метод на лечение. Учените изследвали 900 пациенти с остър апендицит, без никакви усложнения.Операция за лечение на болестта претърпели 430 от участниците, а 470 от тях били лекувани с антибиотици, съобщи ТВ7. Оказало се, че 63% от тези, които са били подложени на антибактериална терапия, са завършили успешно курса на лечение, като симптомите на апендицит при тях не са наблюдавани и през годината след приключване на лечението.

Медиците дори са отчели, че рискът от усложнения при оперираните пациенти е с 31% по-висок, отколкото при тези, които са приемали антибиотици. Авторите отбелязват, че продължителността на болничния престой и ефективността на лечението и при двете групи са еднакви.

В заключение учените препоръчват при неусложнените форми на апендицит да се започне медикаментозна терапия. Въпреки това специалистите подчертават, че в някои случаи оперативната намеса е за предпочитане.Добави коментар