Лечение сменя антибиотиците

80
Лечение сменя антибиотиците

Лечение с бактериофаги

На фона на все по-голямата резистентност на бактериите към антибиотици западни учени се обърнаха към методи за справяне с упоритите организми, открити по времето на СССР и използвани и до днес в Русия, Грузия и Полша.

Трите страни са разработили лечение с бактериофаги, които убиват или неутрализират заразните микроорганизми, без да вредят на човешките клетки. Този метод обаче никога не е бил изпитван в САЩ или други европейски страни заради фокуса им върху развитието на антибиотиците, посочва вестник "Новинар".

Вижте още: Защо да не употребяваме антибиотици?

По времето, в което на Запад процъфтяват антибиотиците, учените в Русия са изолирани от иновациите и вървят в друга посока. Сега страната е световен лидер в изследването и развиването на терапията с фаги. В Полша, която е членка на ЕС, алтернативното лечение се предлага в малка ниша и е само помощна терапия, защото иначе не е одобрена от европейските институции.

Сега обаче Европа проявява интерес към съветския метод, като тази година за първи път ще финансира клинично изпитване на терапията с бактериофаги. То ще се тества върху пациенти във Франция, Белгия и Швейцария, а бюджетът е 3.8 милиона евро.Добави коментар