Лъжица джинджифил на ден срещу грип

194
Лъжица джинджифил на ден срещу грип

Засилваме силите на организма за 3 месеца с чесън

Една супена лъжица настърган джинджифил на ден успешно ни предпазва от сезонния грип. Това разказа проф. д-р Донка Байкова, която е специалист по хранене и ръководител Катедра „Превантивна медицина“ във Факултета по обществено здраве в Медицински университет-София, пред вестник "Монитор".

Закуска



За да се подготвим за среща с вирусите, е добре да приемаме от ароматния корен рано сутрин. Той може да ни предпази, защото в него се съдържа веществото алицин, което действа като природен антибиотик. Пикантният и леко лютив вкус идва именно от това вещество. Джинджифилът има още антибактериални и антивирусни свойства. Подправката може да се приема под формата на чай или леко задушена.

В нея има и много сяра, която всъщност е активизатор за производството на глутатион - най-мощния антиоксидант в черния дроб. В джинджифила има богато съдържание на фибри - растителни влакнини, които намяват гликимичния индекс на храната. Това означава, че коренът с причудливи форми помага за регулиране на кръвната захар и инсулина.

Витамини



Той е съкровищница на всякакви витамини и минерали, при това водноразтворими. Богат е на витамин С, който е имуностимулатор, а в лютивата на вкус подправка има още калции и магнезии. Те активизират производството на имунните тела, чрез които когато сме поразени от вирус, организмът се опитва сам да се справи със заболяването. Освен всичко друго джинджифилът има и антиканцерогенен ефект. За подсилване на имунитета може да приемате ехинацея, съветва още специалистът.

Вижте още: 9 прости неща, които правят детето здраво

Друг мощен имуностимулатор през зимата е чесънът. Ако приемате една скилитка от него всеки ден в продължение на 3 месеца, ще активизирате имунната си система. Чесънът намалява риска от вирусни заболявания с около 30%, казва проф. Донка Байкова. В източната медицина чесънът и джинджифилът се приемат заедно. Те се използват като подправки към много ястия.

Ваем тяло с канела и мед



Канелата е един от даровете на природата. Добива се от кората на лаврово дърво, растящо из тропическите гори. Тя всъщност е най-полезната за здравето подправка, откриха изследователите. Комбинацията от мед и канела може да помогне на дамите да се сдобият с фигури на богини.

Освен това подправката ускорява обмяната на веществата и спира образуването на целулит. Канелата премахва болката и е отлично средство, с което да подсилим организма си при настинки и грип. Сложете половин супена лъжица от ароматната подправка, преди да сварите кафето си, или я добавете в чая си. Лекарите съветват да слагате канела в киселото си мляко, както и да поръсвате с нея овесената си каша. Ароматната подправка е богата на антиоксиданти, известни като полифеноли. Те помагат за регулирането на кръвната захар.

Другата суперподправка е риганът. За да се възползваме от полезните му свойства, е достатъчно да поръсим съвсем малко от нея върху храната си. В една супена лъжица риган има антиоксиданти, колкото се съдържат в три чаши с броколи. Риганът е една от най-богатите на антиоксиданти сухи подправки.

Тя може да се консумира, като си направите домашна паста за пица и като си поръсвате сандвича с билката. Резен домат, поръсен с риган и малко пипер със зехтин, е изключително апетитен и полезен. Розмаринът помага на организма да се справя с възпаленията. Ароматната подправка действа благотворно на сърцето. Тя може да се консумира като марината и да се слага в доматени сосове.



Добави коментар