Лаймската болест

245
Лаймската болест

Как да се предпазим?

Все повече зачестиха случаите на ухапани от кърлежи, съобщиха неотдавна от болниците в страната. Пострадалите най-често са деца. Причината за бума е сезонът - през лятото и началото на есента кръвосмучещите животинки са най-активни. Същевременно, болестите, които пренасят, са много и опасни. Една от тях е лаймската болест. Какво представлява и как се лекува?

Какво е лаймска болест?

Това е бактериално инфекциозно заболяване, което се разпространява чрез ухапване от кърлеж, но не и от човек на човек. Срещу болестта не се изгражда постоянен имунитет. Протича в няколко фази и често води до тежки увреждания, ако не се диагностицира навреме. Заболяването, открито в края на 70-те години в град Лайм, щата Кънектикът, се среща в САЩ, Азия, Австралия, Европа, включително и България.

Какви са симптомите?

Инкубационният период на болестта е от 3 до 30 дни. През ранната фаза мястото на ухапването от кърлежа се зачервява, а с течение на времето обривът се разраства и обгражда ухапаната част като пръстен. Следващите симптоми са повишена темература, отпадналост, болки в мускулите и ставите, главоболие, подуване на лимфни възли.

През втория стадий на болестта се засягат ставите, мозъка и нервната система, сърцето и черния дроб. Стига се до менингит, парализа на лицевия нерв, затруднен говор, възпаление на сърдечния мускул, артрит, увреждане на черния дроб и възпаление на очите. Третият стадий настъпва около три месеца след заразяването и засяга едва 10% от болните. Артритът става хроничен, а пораженията върху мозъка водят до деменция.

Как се лекува?

На болните се дават антибиотици в домашни условия. Те не са заразни и не е нужно да бъдат изолирани.

Как да се предпазим?

Най-елементарната мярка е да не допускате ухапване от кърлеж. Ако това се случи, приемането на единична доза антибиотик, предписван срещу болестта, до 72-ия час от ухапването предотвратява развитието й.Добави коментар