Лайката

9782
Лайката

Чаят от лайка се препоръчва дори на кърмачета

Чудодейно средство за подмладяване - за такова са смятали лайката в тибетската медицина. Монасите я пиели преди сън и рано сутрин. Днес тревистото растение със съцветие като кошничка се използва широко в козметиката и медицината. Чаят от лайка е едно от най-безвредните питиета, който се дава дори на кърмачета.

Билката има противовъзпалително, антисептично, болкоуспокояващо и ранозаздравяващо действие. Използва се при зъбобол за гаргара. Успокоява гърлобола, а инхалациите с лайка отпушват носа и успешно се борят със синузита. Чаят от лайка е много полезен при гастрит, колит и газове. Препоръчва се при настинки и висока температура.

Външно приложение за промивки намира при конюктивит, трудно зарастващи рани, екземи и хемороиди. Жените прибягват до услугите й при болезнена менструация, помага и на двата пола при проблеми със съня.

Широко използвана в козметиката, лайката е добре известна на блондинките - тя поддържа цвета на русите коси и им придава блясък. Влиза в състава на много козметични продукти като кремове, шампоани и дори пасти за зъби. Прилага се за освежаване на кожата, премахва акне и кожни алергии.

Особено полезна е при борбата с коликите на бебетата. На пазара се предлагат специални бебешки чайове от лайка, които могат да се приемат от новороденото още през първия месец от живота му. При по-големите деца чай от лайка се препоръчва преди лягане, за да ги успокои и заздрави съня им.

Бременните жени обаче трябва да внимават с лайката. Тя притежава свойството да разрежда кръвта и бъдещите майки не бива да прекаляват с употребата й.

Ако искате да си направите чай от лайка, трябва само да сварите вода, в която да добавите цвета на билката. Разбира се, ако сте го набрали и изсушили. В противен случай можете да използвате готовите пакетчета, които се предлагат във всеки магазин. Още по-полезен ще е чаят, ако му добавите мед и лимон.Добави коментар