Куба започна да ваксинира двегодишни деца срещу COVID-19

191
Куба започна да ваксинира двегодишни деца срещу COVID-19

Куба наблюдава огромен брой новозаразени през последните месеци, което оказва натиск върху здравната й система

Куба се превърна в първата страна в света, която ваксинира деца от двегодишна възраст срещу COVID-19. За целта се използват произведени в Куба собствени ваксини, които не са признати и одобрени за употреба от Световната здравна организация, предаде АФП.

Комунистическият остров с 11.2 милиона души население има за цел да ваксинира всички деца. Кампанията трябва да приключи преди да бъдат отворени училищата, по-голямата част от които са затворени от март 2020 г. Новата учебна година започна в понеделник, но дистанционно и чрез телевизионни програми, тъй като повечето кубински домове нямат достъп до интернет. След като приключи клиничните изпитвания върху непълнолетни на ваксините Abdala и Soberana, Куба стартира кампанията си за имунизиране на деца в петък, започвайки с тези на 12 и повече години.

От 7 септември стартира и ваксинирането на деца между 2 и 11 години. Към момента и други страни по света ваксинират деца от 12-годишна възраст, а някои провеждат опити при по -малки деца. Държави, като Китай, Обединените арабски емирства и Венецуела, обявиха, че планират да ваксинират по-малки деца, но Куба е първата, която го прави. Чили одобри в понеделник китайските ваксини Sinovac за деца между 6 и 12 години.

Кубинските ваксини, първите разработени в Латинска Америка, не са преминали международна научна партньорска проверка. Те се основават на рекомбинантна протеинова технология - същата, използвана от американските Novavax и френските Sanofi, които също очакват одобрението на СЗО. За разлика от много други препарати, рекомбинантните ваксини не изискват екстремно охлаждане и за съхранението им не са необходими специални хладилници.

По-голямата част от училищата в Куба са затворени от март 2020 г. Бяха отворени за няколко седмици в края на миналата година, но през януари децата отново преминаха на електронно обучение. Куба наблюдава огромен брой новозаразени през последните месеци, което оказва натиск върху здравната й система, припомня БГНЕС.

Добави коментар