Креда за избелване съсипва емайла на зъбите

193
Креда за избелване съсипва емайла на зъбите

Вещество за пяна докарва перде на окото

Подходящата паста за зъби не е само част от умението за блестяща усмивка, но и здраве. Оказва се, че в дори в скъпите от тях може да има вещества, които удрят по различни органи и системи в човешкото тяло. Един от най-често акцентираните плюсове на пастите за зъби от производителите е способността им да премахват налепите по зъбите. За тази цел обикновено се използва калциев карбонат, т.е. креда. Тя е груб абразив, който надрасква зъбния емайл и изтрива шийката на зъба. В някои случаи, колкото по-евтина е пастата, толкова по-едра е кредата.

Още по-лошо е когато пастата съдържа алуминиев окис. В някои страни тази съставка вече е забранена. Ако искате да сте сигурни в безвредния ефект на вашата паста да премахва полипите, търсете дали тя съдържа нискоабразивния кремниев диоксид (silica).
Втората популярна рекламна хитрост е пастата с антибактериални добавки, съобщава вестник "Монитор".

Обикновено за тази цел се използва триклозан. Това е химикал, който унищожава микроорганизмите в устната кухина наред. Той убива не само вредните, но и полезната за за организма микрофлора. Освен това бактериите умеят бързо да се приспособяват към триклозана. Някои производители включват в пастата антибактериални вещества като метронидазол и хлорхексидин. Проучвания показват, че те носят колкото полза, толкова и вреда и специалистите вече препоръчват да не бъдат използвани при производството на пасти за зъби.

Третият факт, на който наблягат производителите, е обилната пяна, която е способна да прави пастата. В повечето пасти за тази цел се използва натриев лаурилсулфат (SLS). Изследване на американски учени показва, че това вещество дори в много малки количества е способно да доведе до сериозни увреждания на очите и дори до катаракта (перде).

Важна съставна част на пастата за зъби е и калцият. Калциевият карбонат, който се използва при производството на пасти за зъби, е неразтворим, т.е. той не може да способства за минерализацията на зъбите.

Тази функция изпълнява флуорът. С флуор са 90% от всички пасти. В различните марки обаче концентрацията му е различна. Различни са и използваните съединения на флуора, т.е. има и активни, но има и плацебо. Най-активното и ефективно в това отношение съединение на флуора е аминофторидът, който създава стабилен защитен слой за зъбния емайл, но често липсва дори в популярните марки пасти за зъби.

По-често се използва по-скъпият монофторфосфат или натриев фторид, които обаче образуват по-лесно отмиващ се защитен слой.
Флуорът изобщо не е съвместим с евтините абразиви като калциевия карбонат, защото тогава няма никаква полза от него. В пастите, предназначени за чувствителни зъби, често се използва оловен фторид, а като страничен ефект често се наблюдава оцветяване на зъбите и пломбите в жълто-кафяв цвят.Добави коментар