Кръвното се вдига в студа

31
Кръвното се вдига в студа

Пикът на инфаркти и инсулти е от декември до януари

Как студът влияе на сърцето и кръвоносната ни система? Кои сърдечно-съдови заболявания се обострят през мразовитите дни? И как да пазим сърцето си в студа? "Стандарт" потърси отговорите от проф. Светла Торбова, кардиолог и председател на Българската лига по хипертония.

Всички сърдечно-съдови заболявания се обострят през зимата, а причина за това са ниските температури. "Студът води до периферен стадий на съдовете, при което се централизира голяма част от кръвообращението и сърцето се затруднява да изпълнява своята роля на помпа", обяснява кардиологът проф. Светла Торбова.

По думите й, най-много в студените дни се влошават пациентите с хипертония. По-голям е и процентът на инфарктите и инсултите, тъй като изискванията към сърцето са по-големи, посочва специалистът. А най-големият им пик е през декември и януари. Ето защо зимата е периодът, в който трябва да се направи промяна в схемата на лечението на пациентите със сърдечно-съдови заболявания.

"Обикновено повишаваме броя на медикаментите и дозите им за разлика от лятото, когато съдовете се разширяват и нуждата от лекарства е значително по-малка", разяснява кардиологът. Затова пациентите трябва да имат две схеми на лечение - една - за лятото, и друга - за зимата.

Вижте още: На "ти" с капризите на времето

Според проф. Торбова е доказано, че при температурните разлики кръвното налягане се повишава, което натоварва работата на сърцето и съответно - на всички останали органи. Ето защо тя казва на пациентите си, че при настъпването на месец с буквата "р", обичайно от септември и октомври нататък, трябва да се увеличи дозата на лекарствата им.

"Щом стане топло пък, през май месец, е нужно да се намали дозата на медикаментите им, за да не им станат много", посочва проф. Торбова. По думите й, консултация с кардиолог трябва да направим напролет и през есента, защото той предписва лекарствата и трябва да смени схемата, но това може да направи и личният ни лекар.

Проф. Торбова съветва хората със сърдечно-съдови заболявания и възрастните да не излизат навън, когато е много студено, а щом го правят - да бъдат добре облечени и да не се натоварват допълнително, ходейки на дълги разстояния например. "В най-студените дни дори не трябва изобщо да излизат. Особено пациентите със стенокардия, защото те ще получат стенокардна болка" предупреждава кардиологът.

Тя съветва при излизане в студеното време хората със сърдечно-съдови заболявания да слагат шал на устата си, през който да дишат. "Защото студеният въздух навлиза в белия им дроб и причинява тези реакции", обяснява проф. Торбова. Младежите и децата обаче трябва да се закаляват в студеното време и да спортуват, за да бъдат по-здрави. "Ако сърцето ни е здраво, трябва да се грижим за него, като се стремим към по-голяма физическа активност и то - ежедневна, както и да поддържаме нормално телесно тегло", съветва кардиологът.Добави коментар