Коя вода е годна за пиене?

203
Коя вода е годна за пиене?

Изискванията за чиста вода са много, а много малко от тях се изпълняват

Водата е по-необходима за жизнената дейност на организма, отколкото хранителните продукти. Затова и неслучайно съществуват строги изисквания към качеството на питейната вода, които комбинират в себе си медицинската и чисто хигиенната гледна точка. Годността на питейната вода се определя по няколко основни фактора.

1. Според степента на бактериална замърсеност

Обикновено във водопроводната вода се намират различни микроби, чиито малки концентрации не представляват опасност за здравето на човека и които загиват под въздействието на стомашния сок, пише zdrave.bg.

2. Според съдържанието на минерални соли

Във водата може да има соли на желязото, калция, магнезия и натриевия хлорид, известен повече като готварска сол. От практическа гледна точка медицината се интересува най-вече от солите на калция и магнезия, защото те са отговорни за т.нар. твърдост на водата.

Твърдата вода се отличава с повишеното си съдържание на соли и специфичен привкус. При нейното нагряване изпадат кристали, които могат да повредят нагревателните елементи. Тя не е подходяща и за къпане - солите на магнезия и калция, встъпвайки в реакция със сапуна, образуват съединения, които не се разтварят добре, остават по повърхността на кожата и запушват порите, а може да предизвикат и раздразване на кожата.

Меката вода, която основно се използва от хората, е лишена от подобни отрицателни свойства. Обаче да се твърди, че твърдата вода е по-полезна за организма – мнение, застъпено в някои публикации заради необходимостта на организма от калций и магнезий - е неправилно. Основната част от калция и магнезия човек получава с храната. Заедно с тях при хранене се приемат и други микроелементи, които са свързани с органичните вещества.Във водата има още един елемент, важен от медицинска гледна точка - това е желязото. Неговите соли са прозрачни, но при нагряване встъпват в химични реакции, в резултат на които водата получава кафяв оттенък, а по стените на чайника или пералната машина се появяват налепи от ръжда.

Списъкът с изискванията към питейната вода е внушителен, но за съжаление, много молко от тях се изпълняват напълно. Водата в нашите жилища често съдържа частици ръжда, има жълто-кафяв цвят, да не говорим за неправилния химичен състав.

Проблемът за осигуряването на питейна вода се решава по два начина. Първият, разбира се, предполага купуването й от търговската мрежа. Цената не е висока, въпреки че, в сравнение с водата от крана, тя е многократко по-висока.

Вторият начин е пречистване на водата в домашни условия с помощта на различни приспособления. Днес на пазара се предлагат както сложни конструкции, предназначени за цял жилищен блок, така и устройства за индивидуална употреба - най-често филтърни кани.Добави коментар