Коварният рак

58
Коварният рак

Невроендокринен тумор

Над 50 процента от пациентите с невроендокринен тумор (НЕТ) са неправилно диагностицирани и първоначално лекувани погрешно средно за период от 3 до 7 години. Това обявиха от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, които заедно с лекари и хирурзи организират информационна кампания за заболяването.

Невроендокринните тумори се образуват най-често в червата, панкреаса и белите дробове. Някои симптоми на НЕТ като диария, недостиг на въздух и топли вълни наподобяват тези на по-безобидни заболявания, което допълнително усложнява нещата, посочиха експертите.

"Невроендокринните тумори са злокачествено заболяване, което често се пропуска от лекарите. Те могат да поразят органите в цялото тяло, като най-често заболява гръдният кош – в 27 процента от случаите, следван от червата и панкреаса", обясни доц. д-р Димитър Калев, началник на Клиниката по медицинска онкология в МБАЛ “Св. Марина”.

Причината за появата на невроендокринните тумори не е известна. За болестта няма превенция и профилактика. Не съществува и специфика на протичането й. Единствените проявления, по които тя може да се познае, са внезапното пламване и изчервяване на кожата, както и диарии, които нямат друго обяснение, посочи медикът. Най-често боледуват хората на средна възраст – между 45 и 60 години.

В България през 2012 г. започва да се поддържа Национален регистър за невроендокринните тумори, който ще даде ясна картина за заболеваемостта и преобладаването на заболяването за последните години.

Според извадка на Националния раков регистър, за периода 1993 - 2006 г. у нас са регистрирани 339 случая със злокачествени невроендокринни тумори. Екстраполираната заболеваемост и болестност от НЕТ в България, обаче, е 5.2 случая на 100 000, което прави 379 пациента годишно в страната, т.е. около 350 неправилно диагностицирани случая на година.

По данни на авторитетната американска информационна база за наблюдение на разпространение на заболявания честотата и разпространението на НЕТ са се увеличили с около 500 процента през последните 30 години.

Целта на информационната кампания, която се подема, е да бъдат предупредени хората за съществуването на невроендокринните тумори, които са много трудни за откриване. Те могат да се лекуват успешно чрез хирургична намеса, когато се открият в ранен стадий.Добави коментар