Коронавирусът заплашва 1/3 от хората на земята

2565
Коронавирусът заплашва 1/3 от хората на земята

Карантините могат само да забавят, но не и да спрат разпространението на вируса

Айра Лонгини - експерт от Световната здравна организация - заяви, че карантините могат само да забавят, но не и да спрат разпространението на новия коронавирус, съобщи ТАСС. Заразяването с него може да застраши поне една трета от населението на света, заяви американският учен и експерт от СЗО.

Лонгини отбелязва, че карантините могат само да забавят, но не и да спрат разпространението на вируса, тъй като той вече успя да проникне извън Китай още преди въвеждането на тези мерки.

Той подчертава, че в момента всеки заразен човек предава вируса средно на двама или трима души, което може да доведе до факта, че най-малко една трета от населението на Земята ще бъде заразено.

В същото време, дори ако се намери начин да се намали наполовина скоростта на разпространение на вируса, около 30% от хората на планетата са изложени на реален риск от заразяване, твърди ученият.

"Тактиката на наблюдение и ограничаване няма да доведе до значителни резултати, освен ако способността на вируса да предава от човек на човек не се промени", каза още Лонгини, цитиран от вестник Стандарт.


Добави коментар