Коронавирусът влияе зле на сърцето

164
Коронавирусът влияе зле на сърцето

Коронавирусът може да повлияе неблагоприятно на сърдечната функция

Коронавирусът може да повлияе неблагоприятно на сърдечната функция, установиха американски учени в проучване, публикувано в MedicalXpress и цитирано от БГНЕС.

Специалистите на Фондацията за медицинско образование и научни изследвания Майо заявиха, че при тежък ход на заболяването се наблюдава намаляване на сърдечната функция. При някои пациенти тези промени са резултат от възпалителна реакция, докато при други се появяват поради появата на огнище на COVID-19 в сърдечния мускул.

Според изследователите, заразените имат два проблема, свързани с работата на сърдечно-съдовата система: сърдечна недостатъчност и аритмия, които могат да бъдат причинени от странични ефекти на лекарства, приети за лечение на коронавирусната инфекция.

Независимо от това, учените все още не са успели да установят точни данни дали такива лекарства могат да имат отрицателен ефект върху работата на сърцето и препоръчват на пациентите да продължат да използват лекарството, освен ако лекарят не е дал други инструкции. Пандемията на коронавирус COVID-19 се е разпространила в почти целия свят. Според Световната здравна организация над 1,2 милиона души са се заразили, повече от 72 000 са починали. Лидерите по брой случаи на заразяване са САЩ, Испания и Италия. 

Добави коментар