Коронавирусът прониква най-лесно в организма през сълзите

329
Коронавирусът прониква най-лесно в организма през сълзите

Очите и околните тъкани са идеалните „входни врати” за COVID-19

Коронавирусът може най-лесно да навлезе в организма ни през сълзите, твърди проучване на Медицинския университет "Джонс Хопкинс". Екип от лекари и лаборанти в университета доказват в нов доклад, че очите и околните тъкани са идеалните „входни врати” за COVID-19.

Учените, изследвали труповете на хора, които са починали от болести, нямащи нищо общо с коронавируса, открили, че очите им и областта под клепачите произвеждат солидно количество АСЕ2 - ензим, за който се знае, че улеснява проникването на Covid-19 в човешкото тяло. Този ензим се намира на много места - като устата и белите дробове, но досега не се знаеше, че очите ни го имат в толкова големи количества.

Нещата стават още по-тревожни, заради друго откритие в изследването - още един ензим, наречен TMPRSS2, който допълнително помага на вируса да се промъкне през порите и кръвоносните съдове, а очите ни имат големи количества и от него.

Изводът на учените е, че сълзите също могат да бъдат доста ефикасен начин за предаване на вируса. Лекарите отдавна предупреждават хората да пазят очите си като начин да предотвратят заразяване, посочва вестник Стандарт.

Добави коментар