Коронавирусът може да се превърне в сезонен

451
Коронавирусът може да се превърне в сезонен

Има голям шанс новият коронавирус да се превърне в сезонен, заяви американски учен

Има голям шанс новият коронавирус да се превърне в сезонен, заяви американски учен, подчертавайки належащата необходимост от намиране на ваксина и ефективно лечение, съобщава АФП. Антъни Фочи, който ръководи изследвания по инфекциозни заболявания в Националния здравен институт, каза на брифинг, че вирусът започва да пуска корени в южното полукълбо, където зимата предстои.

“Това, което започваме да виждаме сега … в Южна Африка и в страните от южното полукълбо, е че с навлизането в зимния сезон започват да се появяват случаи”, каза той, цитиран от БГНЕС. “И ако в действителност те имат съществено разпространение, неизбежно е, че трябва да сме подготвени за това, че ще има втора вълна“.

“Това напълно подчертава необходимостта да правим това, което правим сега в разработването на ваксина, да я тестваме бързо и да се опитваме да я изготвим, така че да имаме налична ваксина за следващия цикъл.” Понастоящем има две ваксини, които се тестват върху хора – една в САЩ и една в Китай – и те могат да бъдат в порядъка на година, година и половина от прилагането.

Проучват се и лечения – някои с нови лекарства и други, с познати, включително антималарийните хлорохин и хидроксихлорохин. “Знам, че сега ще успеем да се справим, но наистина трябва да сме подготвени за следващ цикъл”, заключи Фочи. Твърденията на Фочи, които предполагат, че вирусът се справя по-добре в по-студено време, отколкото при горещи и влажни условия, следват последното китайско изследване – все още предварително и очакващо партньорска проверка – което стига до същото заключение.

Счита се, че сред причините е фактът, че дихателните капчици остават във въздуха по-дълго при по-студено време и че студеното време отслабва имунитета. Друга потенциална причина е, че вирусите се разграждат по-бързо върху по-горещи повърхности, вероятно защото защитния мазен слой, който ги обвива, изсъхва по-бързо. Но намаленият процент на инфекции не означава, че вирусът е елиминиран – в Австралия има почти 2 500 потвърдени случая и 8 смъртни случая, например.

Добави коментар