Коне лекуват деца

235
Коне лекуват деца

Терапевтична езда практикуват вече в Русе

В Русе 10 деца и младежи с проблемно поведение и трудности в социалната адаптация ще могат да се занимават с конна езда. Специалистите предполагат, че срещата с животните ще помогне на децата да се справят по-добре с емоционалните и възрастовите си проблеми.

Част от децата, които посещават терапията, живеят в крайна бедност, други са с проблемно поведение и в семейната среда, и сред връстниците си. Често са хиперактивни и не се справят добре с учебния материал. Някои са деца с аутизъм.

В конната база децата ще се научат да възсядат кон, да овладеят животното и сами да го управляват. Участието им в ежедневните грижи за животните се счита за вид терапевтична дейност, съобщи Нова телевизия.„Излизат от изолацията си. Стават по-самостоятелни, с чувство на отговорност и значително повишено самочувствие", обясни Стоянка Йорданова, ръководител на проекта.

Досега 11 деца със специални потребности получиха помощ чрез терапевтична езда – хипотерапия. Срещата и общуването с едни от най-красивите животни – конете, може да донесе не само физическо здраве, но и хармония на духа и психиката.

„За някои от младежите с проблемно поведение усвояването на трудови и спортни умения могат да бъдат основа за бъдеща и професионална реализация – като водачи за водене на повод или да направят кариера в конния спорт", подчерта Стоянка Йорданова.

Чрез общуването с конете децата стават по-уверени и по-лесно се справят с трудностите в живота.Добави коментар