Комари със Зика и в Гърция

266
Комари със Зика и в Гърция

До момента се смяташе, че опасността в този район не е толкова голяма

Ухапване от комари, пренасящи вируса зика, рискуват туристите, които смятат да почиват на Средиземно море и в Южна Европа, съобщава британският в. “Дейли мейл”. До момента се смяташе, че опасността в този район не е толкова голяма, тъй като пренасящите вируса комари се срещат рядко във Франция, Испания, Португалия, Италия и Гърция.

В Южна Америка, откъде идва заразата, тя се разпространява от комари от вида Aedes aegypti, който се среща рядко в Европа, посочва “Дейли мейл”. Оказало се обаче, че и друг тип комар - Aedes albopictus, обичаен за страните от Южна Европа, също може да пренася заразата.

Вижте още: Опасен ли е вирусът Зика

Той се среща в Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Малта, Словения, Испания и Швейцария, посочва Европейският център за превенция и контрол над заболяванията, съобщи вестник "Труд".

Именно това е причината Световната здравна организация да предупреди, че е възможен взрив на заболяването и в тази част на света. Според нея комарите все още не са активни, но с идването на пролетта и лятото заплахата рязко ще нарасне.

Това предупреждение може да причини допълнителни неприятности на авиокомпаниите, коментира “Дейли мейл”.Добави коментар