Колко да е вредно?

96
Колко да е вредно?

Да преоценим някои твърдения

Често за различни неща чуваме да се казва - това е вредно, по-добре го избягвай. Но каква част от тези твърдения са верни? Нека подложм няколко от тези "легенди" на преоценка:

Когато се прави диета, захарта би трябвало да е изключена от менюто - така ли е? Не, точно обратното: според експертите по храненето захаринът дори може да доведе до нарастване на теглото, пише novini.bg. Причината - той стимулира апетита и предизвиква пристъпи на глад. Следват още подобни легенди, подложени на преоценка.

Наистина ли е вредно да се пие много кафе?

Разпространеното мнение е, че кафето изсушава тялото, увеличава риска от инфаркт и е в състояние да доведе до пристрастяване. Всъщност ако се приема в нормални количества - до 4 чаши дневно, напитката е съвсем здравословна. Тя може да премахне главоболието, регулира дейността на жлъчката, повишава концентрацията, стимулира кръвообращението и дори може да защити от диабет, паркинсон и рак на червата.Трябва ли да се внимава с компютъра?

Повечето хора смятат, че продължителното взиране в монитора вреди на очите, а и могат да се получат болки в гърба. Ето каква е истината - работата на комюпъра няма да навреди, ако по-често се примигва и се отправя взор в далечината. Препоръчителни за гърба са динамичните седалки, както и периодически да се става и да се правят по няколко крачки.

Вредно ли е да се яде месо?

В този случай разпространеното мнение е, че животинските храни водят до наддаване и увеличават холестерина. Всъщност месото е основният доставчик на белтъчини, съдържа важния витамин Б, както и желязо, селен и цинк. Ако не се яде месо, съдържащите се в него вещества трябва да се компенсират чрез пълнозърнести продукти, броколи, леща и хранителни добавки.Има ли проблем в твърде ранното слагане на очила?


Както се смята - щом се сложат очила, окото свиква с тях и вече никога няма да може да се освободи от оптическото съдействие за четене. Истината е, че ако човек има нужда от очила за работа, те са задължителни, независимо от възрастта. И колкото и да се тренират очите, оттам нататък остават под "робството" на очилата, тъй като очната леща постоянно губи от еластичността си.

Какво става, ако лекарството не бъде взето навреме?

Повечето хора са на мнението, че ако отвреме-навреме се прескочи приемането на редовното лекарство, това ни най-малко няма да е фатално. А е точно обратното - отраженията могат да бъдат такива, че лечението да изгуби ефекта си. Респективно - ще се наложат по-чести визити при лекаря и по-дълги периоди на терапия.До какво води сподавеното кихане?


Общоприетата позиция е, че да се киха е невъзпитано и е по-добре да се избягва. А не би трябвало да възпирате този процес, тъй като в противен случай натискът в дихателните пътища се увеличава до такава степен, че може да доведе до здравословни проблеми и в носа, и в средното ухо. Просто при кихане сложете кърпичка пред устата и носа си.

Вредно ли е за здравето по-малкото количество сън?


Най-често се мисли, че недостигът на сън не би могъл да се навакса. А ето и истината: този, който прекара цяла бурна нощ, но след това си легне да спи както обичайно, може без неблагоприятни последици да си навакса "неспането". Обяснението е следното: след една прескочена нощ се спи по-дълбоко, тялото се възстановява. Според проучвания на американски изследователи човек е в състояние да си навакса целия насъбрал се през седмицата недостиг от сън чрез голяма порция спане през уикенда.Какво означава да се оплакваш от студени крака?


Разпространеното по този повод мнение е, че покрай студените крака се стига до възпаление на пикочния мехур. А всъщност той се възпалява при навлизането на бактерии през пикочните канали. Най-честите причини за това са неподходящата интимна хигиена, сексът или хормоналните изменения. Фактически обаче ако тялото е по-студено, на бактериите им е далеч по-лесно да се настанят в пикочния мехур.

Вредно или полезно е да се пие по чаша вино вечер?

В този случай преобладава становището, че алкохолът натоварва черния дроб и вреди на мозъка. Но ако се пие по 125 грама вино, е дори препоръчително за организма. Ето защо: гроздовият сок съдържа ресвератрол - растително вещество, което поддържа вените еластични и предотвратява преждевременното им втвърдяване. Което означава, че до определен градус червеното вино защитава от инфаркт.Добави коментар