Коледа е вредна за сърцето

68
Коледа е вредна за сърцето

Стресът около празниците оказва голямо влияние върху здравето ни

"Стресът покрай Коледа и Нова година оказва голямо влияние върху здравето", каза кардиологът д-р Борислав Ацев – заместник-директор на болница "Св. Екатерина”. Той обясни, че Коледните празници са известни със своите опасности и това са го доказали американски учени в техни проучвания.

Съществува терминът "Merry Christmas Coronary” и "Happy New Year Heart Attack”. Това е синдром на тези два празника – Коледа и Нова година, защото учените са доказали, че най-смъртоносният ден от сърдечносъдови заболявания е Коледа в Америка, което се доближава сигурно и до нашите статистики, обясни кардиологът, предае Фокус.

Причината е в това, че се натрупват няколко фактора - на първо място е стресът от промяната на начина на живот заради търсенето на подаръци, повишените емоции от срещата с близки хора, финансовите проблеми, които се усещат покрай тези празници. Самите празници са свързани с повишена консумация на вредни храни с много мазнини и с приемането на доста алкохол, дори и цигарите се увеличават тогава, обясни д-р Ацев.

Най-потърпевши са хипертониците и диабетиците. Освен инфарктите, може да има увеличаване на аритмиите, защото при повишената консумация на алкохол те се провокират по-често. Респираторните инфекции също могат да усложнят състоянието на сърдечноболните. Неизлекувани грипове и инфекции, бронхити могат да доведат до отражение върху сърцето особено при болните, които имат сърдечно заболяване, и особено в случаите, когато сърцето бъде податливо на инфекции, възпалителни заболявания като миокардити, ендокардити и т.н., заяви кардиологът.Добави коментар