Коклюш ваксината не действа

141
Коклюш ваксината не действа

След три години става неефективна

Ваксината срещу коклюша, която се прави на малките деца, става неефективна след три години, съобщава Асошиейтед прес. Проучването, чиито резултати трябва да бъдат допълнително потвърдени, обхвана 15 хиляди деца от Калифорния, където миналата година върлува епидемия от коклюш. Тогава болестта уби 11 кърмачета и зарази 8 хиляди души.

"Анализът ни установи, че по-голямата част от заразените деца са били на възраст между 8 и 12 години. Те са били ваксинирани, но ваксината не ги е защитила", заяви ръководителят на изследването д-р Дейвид Уит от Медицинския център в Сан Рафаел в Западна Калифорния.

В групата на 15-те хиляди изследвани деца са регистрирани 171 случая на коклюш във всички възрастови групи и 103 случая в групата на 8-12-годишните, уточни Уит.

"От нашия анализ пролича, че децата над 12 години и тези под 8 са най-добре защитени срещу коклюша. Най-рискова е групата на 8-12 годишните, констатира Дейвид Уит. Тази уязвимост ние свързахме с тригодишния период от последното прилагане на ваксината.

Децата от най-рисковата група се оказаха 20 пъти по-уязвими от заразата от тези с по-скорошна ваксина. Екипът констатира, че ваксината действа много добре първите две-три години и родителите могат спокойно да разчитат на нея. Но след този период тя става неефективна".Добави коментар