Кои са лошите страни на парацетамола?

227
Кои са лошите страни на парацетамола?

Пием го едва ли не по всякакъв повод - при главоболие, настинка, зъбобол

Един от най-популярните обезболяващи продукти е парацетамолът. Пием го едва ли не по всякакъв повод - при главоболие, настинка, зъбобол. Ново изследване на Щатския университет на Охайо обаче доказва, че този аналгетик ни прави по-неразумни, съобщава life.dir.bg.

Ацетаминофенът, познат като парацетамол или тиленол, е причината употребилите го да намират традиционно рискови дейности като скачане с бънджи или изказване по непопулярна тема пред шефа на работа за не толкова тревожни дейности.

"Ацетаминофенът кара хората да изпитват по-малко негативни емоции, когато обмислят рискови ситуации - просто не ги виждат толкова плашещи," казва Болдуин Уей, автор на изследването и професор по психология в Университета в Охайо.

Уей изтъква, че аналгетикът е причина за психологически ефекти, за които хората не си дават сметка. Професорът подчертава, че предвид факта, че 25 % от американците го ползват всяка седмица, можем да се замислим над рисковите ситуации, които се създават вследствие на това.

Тези ефекти на парацетамола са потвърдени от три независими експериментални изследвания. Резултатите им са публикувани в списание Social Cognitive and Affective Neuroscience. Може би трябва да им вярваме.

Добави коментар