Кои продукти защитават сърцето, според лекарите?
123
Отказът от консумация на тлъсто месо в полза на домашни птици или риба, употребата на сушени кайсии, боб и ядки, както и ограничаването на приема на захар ще помогне за запазване здравето на сърцето,
Световният ден на сърцето се отбеляза на 29 септември. Според Световната здравна организация (СЗО) сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб и ситуацията едва ли ще се промени в близко бъдеще. СЗО прогнозира, че около 20,6 милиона души ще умрат от сърдечно-съдови заболявания през 2030 година.
“Балансираната диета е първата стъпка към здраво сърце. Тя осигурява на човека полезни вещества, които са необходими за нормалната работа на всички функционални системи на тялото и поддържане на нормално телесно тегло”, цитира някои от препоръките РИА Новости. При избора на ястия, трябва да се предпочетете домашни птици, риба и морски дарове, както и да изберете нискомаслени и неподсладени млечни и кисело-млечни продукти.
Освен това трябва да увеличите и приема на храни с високо съдържание на калий и магнезий, като сушени кайсии, боб, ядки и трици хляб, според препоръките. Най-малко 400 грама на ден зеленчуци и плодове трябва да се консумират, но употребата на захар, сладкиши, сладкарски изделия и сладки безалкохолни напитки трябва да бъде ограничена, тъй като те са висококалорични, подчертава уебсайтът. Консумацията на продукти, съдържащи омега-3 мастни киселини – несолена скумрия, сьомга, пъстърва, ще бъде полезна за сърцето. В този случай тлъстото месо, сметана и високомаслена извара трябва да бъдат ограничени.
Завеждащият отделението по сърдечна хирургия в Медицински изследователски център към Министерството на здравеопазването на Русия, Вадим Попов заявява, че рискови фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания се явяват неправилното хранене, лошите навици, стреса и генетичните фактори, допълва БГНЕС.
Добави коментар