Кои хора са застрашени от рак

531
Кои хора са застрашени от рак

Отговор дава наръчник, разпространен на провелия се в Чикаго онкофорум

Кои хора са в по-голям риск да заболеят от рак? Отговор дава наръчник, разпространен на провелия се в Чикаго онкофорум - на Американската асоциация по клинична онкология.

В риск от рак на гърдата са: жените, чийто първи менструален цикъл се е появил преди 12-годишна възраст или с настъпила менопауза след 55 г. Дамите, които пият или доскоро са приемали антибебе хапчета. Тези, които са станали майки, след като са навършили 30 г., както и вземалите дълго време хормоно-заместваща терапия с естроген и прогестерон.

Опасност има и за жените, в чийто род е установен рак на дебелото черво или рак на гърдата (особено ако става дума за карцином на млечната жлеза на майка и тя е била диагностицирана, преди да стане на 50 г.). Уязвими са тези с наднормено тегло, затлъстяване или ако не са психически активни, посочва вестник "Труд".В риск от рак на маточната шийка са: носителките на опасните онкогенни типове на човешкия папиломен вирус, които са започнали да правят секс много рано, често сменят интимните си партньори, пушачките, заразените с ХИВ-вируса, представителките на нежния пол нередовно подлагащите се на т. нар. пап тест.

Застрашени са също жените с наднормено тегло и затлъстелите, приемалите контрацептиви и които имат майка или сестра с рак на маточната шийка.

В риск от рак на простатата са: мъжете над 50 г., афро-американците, фамилно обременени.

В риск от рак на тестисите са: мъжете с неразвит при раждането тестис или друго анормално развитие на тестисите, инфектираните с ХИВ-вируса, тези, които имат генетични проблеми с Х-хромозомата, представителите на силния пол, в чийто род има близък, прекарал рак на тестиса.

В риск от рак на белия дроб са: хората, които пушат или тези, които дълго време са палили цигари и са ги отказали още преди години, изложените на пасивното пушене. Мъжете и жените, които работят в условия на облъчвания или в среда с токсични субстанции като арсен, радон или азбест. Генетично предразположените.Добави коментар