Кои грешки променят резултата при тестване за коронавирус?

391
Кои грешки променят резултата при тестване за коронавирус?

Вирусолози разказаха какви правила трябва да се спазват, за да се намали рискът от грешен резултат от теста за коронавирусна инфекция

В интервю за РИА Новости вирусолози разказаха какви правила трябва да се спазват, за да се намали рискът от грешен резултат от теста за коронавирусна инфекция.

Татяна Романенко, лекар - терапевт, отбелязва, че преди тестването не трябва да се яде или устата да се изплаква с антисептичен разтвор.

„Ако вземем секрет от носа, без да спазваме определени правила: например не бъркаме достатъчно дълбоко в носните проходи или пациентът е издухал носа си, или е измил носа си непосредствено преди това, тогава пробата ще бъде неинформативна“, уточнява специалистът.

Галина Кожевникова, ръководител на катедра по инфекциозни болести в Московския университет, също подчертава, че други действия на пациента преди тестването също могат да доведат до фалшив резултат.

„В продължение на три часа преди вземане на пробите човек не трябва да пие, да пуши или да си мие зъбите“, предупреждава вирусологът, цитиран от БГНЕС.Добави коментар