Когато детето боледува, това е добре

378
Когато детето боледува, това е добре

Уверява професор, работещ в Министерство на здравеопазването на Русия

„Боледуването 6-8 пъти годишно за малкото дете е добро и правилно”. Това са думи на проф. Александър Румянцев, главен детски хематолог в Министерство на здравеопазването на Русия. Специалистът взе участие наскоро в конференция, посветена на педиатрична инициатива „Здрави деца, щастливи деца”.

„Много по-лошо е, когато детето ви не боледува, тъй като в този случай организмът му не формира имунен отговор на възбудителите на болестите, не изгражда имунитет. И когато накрая заболее, ще боледува по-тежно”, продължава мисълта си професор Румянцев.

Как да прегледаме детето у дома?


Първо, измерете температурата му. Можете да го направите с ръка или пък с устни, добрени до челото му. Ако ви се стори топло, използвайте термометър за прецизно измерване. Понякога пулсът също е важна информация за лекаря. При нужда измерете пулса на детето на горната част на ръката. Нормалният пулс е между 100-130 удара в минути по време на сън при бебета и 140-160, когато са будни. Пулсът може да достигне и 200 удара, ако плачат.

Дишането също е показателно за здравословното състояние на детето. Ако детето ви диша трудно, кашля или пък ви се струва, че диша учестено, съобщете това на лекаря. Има ли детето хрема? Какви са секретите на цвят и гъстота? Кашля ли? И ако да, каква е кашлицата – суха, влажна, раздираща и т.н.

Поведението на детето е друг признак, по който можете да познаете, че нещо се случва с малкия организъм. Обикновено, когато детето е болно, то отказва да прави част от обичайните си занимания.

Сънят на детето също се повлиява от здравословното състояние на детето.

Сънливо ли е, трудно ли заспива, събужда ли се от кашлица и т.н. Когато детето се разболява, често явление е да започне да плаче повече. Някои родители само заради плача директно се насочват към кабинета на лекаря. Други важни акценти са апетитът, кожата, устата, гърлото, очите, ушите и лимфните жлези. Задължително обърнете внимание на тях. Ако регистрирате нещо необичайно, запомнете го и го съобщете на лекаря. Болното гърло - да го топлим или да го охлаждаме?

Можете да разберете дали детето ви се разболява и по симптомите, които дават храносмилателната и отделителната системи. Повръща ли бебето? Забелязвате ли промяна в ходенето по голяма нужда? Бебето има запек? Изпитва затруднения при преглъщане? Пелените са по-сухи от обичайното? Или пък обратно – по-пълни?

Не на последно място по важност, обърнете внимание на коремчето и двигателните прояви. Коремчето може да е издуто или пък плоско, а тялото да трепери или пък вратът на детето да се схване.
 Добави коментар