Кофеин срещу рак на кожата

50
Кофеин срещу рак на кожата

Действа дборе и срещу диабет тип 2 и Алцхаймер

Колкото повече продукти с кофеин консумира човек, толкова повече намалява рискът от развиване на един от най-разпространените видове рак на кожата - базалноклетъчния карцином. Това показват данните от изследване, публикувани в списанието на Американската асоциация за онкологични изследвания - Cancer Research.

"Не бих препоръчал пиенето на повече кафе само на базата на тези данни. Но нашето изследване нарежда базалноклетъчния карцином сред заболяванията, рискът от развиването на които намалява с нарастването на консумацията на кафе. А сред тях са диабет тип 2 и болестта на Алцхаймер", заяви д-р Джали Хан, доцент на Харвардската медицинска школа в Бостън.

Заедно с колеги д-р Хан е анализирал информацията, която се съдържа в най-голямата база данни за женското и мъжкото здраве, съобщи bTV.

От почти 113 000 души през близо 20-годишния период на наблюдение у около 22 800 се е развил базалноклетъчния рак. Обратната картина е била наблюдавана при хората, които са пили много кафе и са консумирали продукти с повишено съдържание на кофеин като чай, кола и шоколад. В същото време пиенето на кафе без кофеин не е намалявало риска от развиване на рак на кожата.Добави коментар