Климатиците са развъдник на бактерии

98
Климатиците са развъдник на бактерии

Те могат да разболеят човек и без да го заразяват с вируси

В наши дни почти няма човек, който да не живее или работи в помещение, чиято температура се контролира от климатик. Всички нови автомобили са климатиизрани, както и повечето коли на градския транспорт. Потенциална вреда от контролирането на микро климата обаче има.

"Ако в дадено помещение има човек, който излъчва патогенни бактерии, те се локализират в климатика и създават опасност за хората наоколо...", обяснява проф. Христо Найденски, директор на Института по микробиология към БАН.

Най-общо казано, когато в едно помещение има болен човек, той предава бактериите си навсякъде, чрез климатичната система. Освен, че климатичните инсталации помагат на бактериите да се придвижват, те създават и перфектна среда за тяхното развитие. Така например непочистеният филтър на една инсталация буквално може да развъжда бактерии и да ги пренася чрез въздушния поток към хората.

Една от потенциално опасните бактерии у нас е така наречената легионела, информира ТВ7. Тя е с различни синдроми, включително може да доведе до бронхит и повишена температура, обяснява проф. Найденски.

Изводът е, че климатиците са потенциално опасни, тъй като спомагат разпространяването и развитието на бактерии. Те могат да разболеят човек и без да го заразяват с вируси, а чрез рязката смяна на температурата. Специалистите съветват климатиците да се използват внимателно, не 24 часа на ден, а само когато има нужда от тях.Добави коментар