Късното лягане - фатално

238
Късното лягане - фатално

Светлината на телевизора ни разсънва колкото две кафета

Проблем на съвременните хора е не ранното ставане, а по-скоро късното лягане. Това е заради развитието на технологиите и масовото навлизане в ежедневието ни на телевизията и компютрите. Това заявява специалистът по психо-физиология проф. Божидар Димитров.

"Получава се така, че хората вече спят с 1 час по-малко, отколкото преди 100 години. Това е доказано с изследване от световен мащаб. Не е толкова фатално, ако човек става рано. Лошото е, че масово си лягаме късно", подчертава той в интервю, предаде вестник "Монитор".

Проф. Димитров отбелязва, че повечето от младежите стоят до полунощ. "Доказано е, че излъчването на екрана от телевизора, на монитора, дава синя светлина, която потиска мелатонина. Това се равнява на изпиването на две кафета. Затова се препоръчва след 9 часа в спалнята да няма телевизор", добавя той.

Вижте още: За следобедния сън

Въпреки това, проф. Димитров смята, че българинът няма да се научи да си ляга по-рано. "Моето мнение е, че българинът по никакъв начин няма да започне сега да ляга 1 час по-рано, след като се смени времето. Дори може да се получи така, че сънят му да се съкрати с два часа", казва експертът по психо-физиология.

Негативите са: нарушена концентрация, повишаване на дремливостта. Проф. Димитров предупреждава особено да се внимава при работа с машини и шофирането. "Ние отдавна говорим за това, тъй като е доказано, че 30% от катастрофите се дължат на моментно заспиване на волана. Периодичното лишаване от сън се нарича сънен дефицит и той не може да бъде компенсиран", заявява той.Добави коментар